Po dolgem času sem sestavil variak in ločilni toroidni transformator v celoto. Ker tak napajalnik predstavlja velik finančni zalogaj sem projekt sestavljal dobro leto in pol. Iz internetne dražbe E-bay sem naročil analogne prikazovalnike napetosti in toka, kupil sem tako rabljen variak kot tudi rabljen ločilni transformator. Zadeva se je ustavila pri ohišju. Izdelava novega ohišja po naročilu bi me stala več kot vse ostale komponente skupaj. Tukaj me je rešil kolega, ki mi je podaril staro Iskrino ohišje. Zamenjal sem čelno ploščo s svojo in vse komponente pometal vanj. Aluminijasto čelno ploščo sem pobarval z barvo iz spreja, ki se je presenetljivo dobro obdržala na gladki kovinski podlagi.

 

 

Čemu je namenjena taka naprava?

Ste že kdaj popravljali električno napravo, ki je ob priklopu le te na omrežje pometala varovalke v hiši? Tako popravilo je zahtevno, saj nimamo prisotne električne napetosti, da bi lahko naredili nekaj kratkih meritev in ugotovili kje tiči napaka. Če tako okvarjeno napravo priključimo na variak in postopoma višamo izhodno napetost, pri tem pa opazujemo tok, lahko pridemo na kritično točko, ko naprava po nepotrebnem začne vleči velik tok. Na tej točki prenehamo višati napetost in se lotimo odkrivanja napake. To je le en izmed mnogih primerov uporabe variaka v praksi. Poleg variaka bom dodal še en toroidni transformator in tako bom imel zelo močan stabiliziran usmernik. Več o tem projektu bo opisano ob svojem času…

Deklarirana moč variaka je 1500VA, prav taka moč je zapisana na ločilnem transformatorju. zadeva je zelo robustna in bo prenesla tudi kakšen amper toka več, kot je dovoljeno.

Vezavo variaka z ostalimi komponentami si lahko ogledati na spodnji sliki. Tukaj ni odkrivanja tople vode. Zelo enostavna vezava a je vseeno treba biti previden, saj imamo opravka z napetostjo, ki je lahko usodna za človeka in živa bitja!

 

Celotna naprava ima nezanemarljivih 22kg. Kar se morda zdi na prvi pogled malo, vendar predstavlja velik problem, ko jo je treba prenašati in prostora v prostor. Več slik naprave si lahko ogledate spodaj!