Nikoli konca s temi napravami! Do sedaj sem simetrični napajalnik naredil z vezavo dveh baterij ali usmernikov a so bile vedno težave. Ker se v zadnjem času vse pogosteje srečujem z ojačevalniki in potrebujem simetrično napajanje, sem naredil še en napajalnik, tokrat s simetričnim izhodom, z možnostjo nastavljanja napetosti med 1 in 24V.

Vezje ni kaj bolj komplicirano, kot že predstavljeni usmernik z LM317, dodan je le še del za negativno napetost. Lahko bi rekli, da se pozitivna in negativna veja vezja razlikujeta le v napetostnem regulatorju, saj je za pozitivno vejo uporabljen LM317, za negativno vejo pa LM337.

Način delovanja: Na transformatorsko ploščico pripeljemo omrežno napetost, ki jo transformator ustrezno zniža, v mojem primeru je bil uporabljen zalit transformator za na TIV, z dvema sekundarnima navitjema. Kar pomeni da ima tri izhode (15V-0V-15V). Poleg transformatorja sem na tiskano vezje dodal še usmerniško vezje za napajanje voltmetra (če ne želite volt metra, ni potrebno dodajati elementov za usmerjanje in glajenje). Sekundar transformatorja povežemo z usmerniškim vezjem, kjer sta napetostna regulatorja. Greatzov mostič polnovalno usmeri napetost, ki jo elektrolitska kondenzatorja (C1 in C2) reda 2200uF, zgladita. S potenciometrom in uporoma R2 in R3 nastavljamo izhodno napetost napajalnika. Keramični kondenzatorji služijo za filtriranje signala, usmerniške diode 1N400x pa za zaščito pred motnjami. Elektrolitska kondenzatorja C7 in C8 dokončno zgladita izhodno napetost. Na izhodu dobimo glajeno simetrično enosmerno napetost med 1V in 24V. Uporabil sem transformator moči 16VA, kar pomeni 8VA po veji, torej lahko posamezno vejo obremenim do 550mA, kar zadostuje večini potrebam.

Izbira elementov: Vrednosti elementov naj bodo čim bližje ali enake tistim, ki so podane v shemi. Napetostna regulatorja naj imata na sebi privijačeno hladilno telo. Če boste uporabili transformator višjih moči, uporabite večja hladila in jih namestite na zunanjo stran ohišja! 

 

 

Za nastavljanje izhodne napetosti služi linearni stereo potenciometer velikosti 5kR, ki ga s tiskanino povežemo z žicami. Na sliki desno si lahko pogledate vezavo potenciometra, s tiskanim vezjem.

Montažne luknje vezij so prirejene izbranemu ohišju, ki je dobro dobavljivo v slovenskih trgovinah z elektro materialom. Spodaj si lahko snamete predlogo čelne nalepke.

Za prikaz izhodne napetosti sem uporabil LED panel voltmeter, ki se ga v delovanje poveže s tremi žicami, pravilno vezavo le tega si poglejte na sliki desno. Iz transformatorske ploščice dobimo napajanje za voltmeter. Žici minus in merjenje voltmetra pa povežemo s tiskanino usmernika.

 

Spodaj si lahko snamete sheme, predloge tiskanih vezij in predlogo čelne plošče.

 

 

Usmerniško vezje:

 

Shema napajalnika

Predloga tiskanega vezja napajalnika

Montažni načrt napajalnika

Transformatorsko vezje:

 

 

Shema transformatorskega vezja

Predloga tiskanega vezja transformatorskega vezja

Montažni načrt transformatorskega vezja

Predloga nalepke za čelno ploščo:

 

Nalepka za čelno ploščo

 

 

Še ena različica simetričnega napajalnika, ki ga je izdelal Tomaž Pintar.