Vsak elektronik mora imeti na mizi spajkalo in usmernik. Kljub temu, da že imam usmernik, sem si izdelal še zelo preprost nastavljivi usmernik z glavnim delom LM317. Usmernik je kopija napajalnika, ki ga je načrtal profesor, ki me je poučeval v srednješolskih dneh. Osnova vezja je vzeta iz podatkovnih listov LM317 in je z nekaj dodatki postal usmernik še boljši. LM317 je splošno znano, preprosto integrirano vezje, ki je zelo pogosto v uporabi. Dodati mu je potrebno le nekaj elementov in že dobimo preprost usmernik, ki mu lahko nastavljamo izhodno napetost. V našem primeru se ta napetost giblje med 1.2 in 30V. Izhodni tok ne sme preseči 1.5A, kratkotrajno do 2.2A.  LM317 je zelo trpežno integrirano vezje, ki dopusti marsikatero napako začetnika. Pred uničenjem skrbita zaščiti za tok in temperaturo.

Na spodaj pripeti shemi vidimo vezavo usmernika, katero bom nekoliko razložil. Na vhod usmernika pripeljemo izmeničen signal iz sekundarnega navitja transformatorja, katerega napetost ne sme preseči 24V AC. Za normalno delovanje zadostuje transformator moči 50VA. Takoj na vhodu vezja imamo LED diodo z oznako LED1, ki mora vedno svetiti. Prav tako mora svetiti druga LED dioda, z oznako LED2, saj se ob primeru uničene varovalke (usmernik ne deluje) tokokrog zaključi za prvo LED diodo. Za LED diodami je usmerniški mostiček, ki je sestavljen iz štirih usmerniških diod 1N5401. Mostič usmeri izmenični signal v enosmerni. Vendar je ta signal še vedno nihajoč in ni primeren za napajanje, zato ga je potrebno zgladiti, to stori gladilni elektrolitski kondenzator C1, velikosti 2200uF. Sedaj imamo glajeno napetost, ki jo pripeljemo na vhod LM317. Naj povem, da LM317 ni potreben, če smo zadovoljni z dobljeno napetostjo. Če pa jo želimo poljubno nastavljati uporabimo LM317. S potenciometrom P1 spreminjamo razmerje upornosti potenciometra P1 in upora R3 in tako spreminjamo oz. nastavljamo napetost na izhodu regulatorja.

POZOR! Pri risanju tiskanega vezja sem naredil napako in sicer, potenciometer je “narobe” obrnjen, kar pomeni, da če sukamo potenciometer v desno s tem zmanjšujemo izhodno napetost. Vendar se v večini primerov montira potenciometer na čelno ploščo ohišja, ter se ga s TIV poveže s kabli, tedaj samo zamenjajte prvi pa tretji pin potenciometra med seboj.

 

Shema

Predloga tiskanega vezja (zrcaljena)

Predloga tiskanega vezja (ne zrcaljena)

Montažni načrt