Kaj to je Arduino? 

 

Arduino je odprtokodno razvojno okolje italjanskega avtorja. Razvojna ploščica je sestavljena iz mikrokrmilnika družine Atmel, ter nekaj nujnih elementov in je tako pripravljena za pričetek z delom. Avtor pravi, da so Arduino vezja primerna za raziskovalno oz. prototipno rabo, vendar se na trgu iz dneva v dan pojavljajo končni izdelki, ki vsebujejo Arduino vezja. Razlog, da je prodaja odprtokodnega razvojnega okolja zrasla v oblake je odličen programski vmesnik, ki je prirejen za vse operacijske sisteme. Programski vmesnik je prijazen do uporabnika in zelo preprost za uporabo. Primeren je tako za ljudi, ki se prvič srečujejo z mikrokrmilniki, kot tiste, ki želijo z njim narediti vrhunski končni izdelek. Razvojno okolje je pripravljeno tako, da vsebuje le nujno potrebne elemente, ostalo periferijo pa uporabnik dodaja po želji oz. potrebi. Na trgu se tako dobijo izgotovljeni moduli, kot so: relejna ploščina, alfanumerični LCD modul, TFT LCD modul, modul z SD spominsko kartico, široka paleta modulov s senzorji za vlago, temperaturo, svetlobo, barvo… in še in še… Zelo preprosto se jih namesti na proste priključne letvice Arduino razvojnega okolja in so pripravljeni za takojšne programiranje. Sedaj je verjetno jasno tudi tistim, ki jim to ni bilo do sedaj, da je treba mikrokrmilniško vezje sprogramirat. Zaradi tega sem postavil ta del strani, kjer vas bom vodil skozi korake programiranja in vsega kar pride zraven Arduino razvojnega okolja.

 

 

Več vrst Arduino razvojnih ploščic?

 

Res je! Avtor se je odločil, da bo, čeprav je to odprtokodno orodje začel izdelovati in prodajati izgotovljene tiskanine in za vse tiste, ki si želijo spajkati še KIT komplete. Kmalu po prvem modelu Arduina, so na trg pričeli prihajati še ostali modeli, med njimi sta najbolj znana Arduino UNO in Arduino MEGA (oba sta na sliki spodaj). Vsa vezja so v osnovi podobna in se razlikujejo v dodatkih oz. zmogljivostih. Sam si lastim omenjena modela in vas bom z njuno pomočjo vodil od prvega preprostega, do nekoliko bolj zahtevnega izdelka. Začetnikom predlagam, da za zečetek uporabljajo Arduino UNO (prvi na sliki spodaj).

 

Priprava in namestitev gonilnikov in programske opreme

 

Na uradni Arduino strani snemite RAR datoteko, ki jo dobite s klikom na operacijski sistem, ki ga uporabljate. Razširite datoteke na namizje in odprite razširjeno mapo, kot je sliki spodaj (verzija programa 1.0.2).

Dvokliknite na ikono z napisom “arduino” in odprlo se bo programsko okolje v katerem bomo pisali program. Programsko okolje nima namestitvene mape, zato vedno poženite program po tem postopku. Lahko si naredite bližnjico programskega okolja na namizju.

 

Prek USB kabla povežimo Arduino vezje z osebnim računalnikom. Če uporabljate Microsoftov operacijski sistem Windows 7, se vam bo pojavilo opozorilo, da ni mogoče najti in namestiti gonilnikov. To moramo narediti ročno. Kliknimo na “START”->”Naprave in tiskalniki” i